Zsalugáter kiegészítői
Péterzsalu logó

Ne maradjon le a "8 hasznos infó, ha zsalugátert vagy spalettát keres" című információs e-mail sorozatunkról, hogy Ön is megtudja, mi a tartósan jól működő árnyékoló titka! Adja meg nevét és e-mail címét itt, ha csak az infókra kíváncsi vagy olvasson tovább, ha érdekli különleges ajánlatunk is!

Hogyan szólíthatom?
E-mail címe?

Ne elégedjen meg csupán információs sorozatunkkal! Regisztráljon most egy Felszerelés kuponért, amely akár 100.000,-Ft engedményre jogosítja Önt az árnyékolók felszerelési költségéből! Miért szalasztaná el ezt a lehetőséget? Kupon regisztrációért kattintson ide:


Csatlakozzon Facebook- és Google+ oldalunkhoz, hogy első kézből értesülhessen friss információinkról, új blog bejegyzéseinkről és akcióinkról!


Hasznos kiegészítők a zsalugáterekhez


Biztosan járt már úgy Ön is tavaszi, nyári estéken, hogy otthonában szúnyogok, legyek és egyéb nem kívánatos rovarok zavarták pihenését. A legjobb védekezés ellenük megakadályozni bejutásukat a házba, hiszen az irtószerek csak ideiglenes megoldást nyújtanak és a vegyi anyagok feleslegesen terhelik egészségünket és környezetünket.

A zsalugáterekhez számos kiegészítőt tudunk biztosítani, beleértve a rolós rendszerű szúnyoghálót és plissét, az alkalmazott vasalatokat, motoros szárnymozgató rendszert, a gyári felületkezelést, valamint a helyszíni felmérést és felszerelést. Az alábbiakban részletes ismertetőt nyújtunk ezen kiegészítőkről és szolgáltatásokról.


Rolos

Rolós szúnyogháló az ablakra, plissé az ajtóra


Zsalugáterrel szerelt nyílászárók esetében fixen felszerelt, hagyományos szúnyoghálót nem lehet alkalmazni, hiszen a zsalugáter szárnyainak nyitásához és zárásához a legtöbb esetben ki kell tudni nyúlni a nyílászárón. Azonban, hogy ne kelljen lemondani a szúnyogháló nyújtotta előnyökről a zsalugáter és a nyílászáró közé be lehet szerelni rolós rendszerű szúnyoghálót és plissét.

A rolós rendszerű szúnyogháló és plissé megakadályozza a kellemetlenkedőFix lamellás zsalugáter rolós szúnyoghálóval rovarok lakótérbe jutását, így nyáron akár egész éjszaka nyitva lehet hagyni az ablakot szellőztetés céljából. Az ablakokra függőlegesen lehúzható rolós rendszerű szúnyoghálót, míg az ajtókra vízszintesen elhúzható plissét tudunk készíteni, mely funkcióját tekintve teljes mértékben megegyezik a rolós rendszerű szúnyoghálóval, mindössze mozgatásának irányában különbözik attól.

A rolós rendszerű szúnyogháló tehát az ablak és a zsalugáter között helyezkedik el egy ún. szúnyogháló keretben, emiatt a zsalugáter szárnyak kivetése is megnövelődik a szúnyogháló keret mélységével. A rendszer egy felül elhelyezkedő dobból, két oldalon egy-egy lefutó sínből és magából a szúnyoghálóból áll. A szúnyogháló feltekert állapotban a felső dobban helyezkedik el, lehúzáPlissé szúnyoghálósakor pedig az alsó végállásban automatikusan rögzül. A széleken minden irányban sűrű szövésű kefék gátolják meg a rovarok bejutását.

A plissé az ajtó és a zsalugáter között helyezkedik el szintén egy ún. szúnyogháló keretben. A plissé szélességének függvényében egy vagy két darab, oldalt elhelyezkedő dobból áll, fixen rögzített vezető sínek azonban nincsenek. Ez azért hasznos, mert így a plissé behúzott állapotánál nincs semmilyen akadály a padlón. A plissé 150 cm szélességig egy oldalról, a felett pedig két oldalról húzható el vízszintesen és bárhol megállítható.


Vasalatok

Zsalugáter vasalatok


A zsalugáter megfelelő működésének elengedhetetlen részét képezik a rá szerelt, jó minőségű és tartós vasalatok. Ezen kívül a zsalugáter külső megjelenését is nagyban befolyásolják, meghatározzák a rájuk oly jellemző sarokpántok, zárszerkezetek és a nyitott szárny rögzítéséért felelős kitámasztó szerkezetek. A Péterzsalu zsalugátert két különböző típusú és megjelenésű vasalattal tudjuk szerelni, melyeket az alábbiakban részletesen ismertetünk.

Hagyományos, sárgaréz színű vasalatok

Az elterjedtebb típus az általunk hagyományos kivitelűnek nevezett hazai gyártmányú, mely sárgaréz színű, galvanizált felülettel rendelkezik. A vasalatrendszer részét képezik a zsalugáter szárny külső oldalára szerelt sarokpántok és az önálló sarokvasak, továbbá a szárny belső oldalára szerelt forgatható rúdzár. A nyitott szárny rögzítését biztosító kitámasztó szerkezetet kívülről a falazatba kell rögzíteni.

Hagyományos kivitelű, sárgaréz színű sarokvasA sarokpántok 15 cm-es kivetésre képesek, azaz maximálisan ilyen mélységű falkávából képesek kidobni a zsalugáter szárnyat a külső falsík elé. Mélyebb falkávák esetén a hiányzó távolságot egy pótkerettel (szúnyogháló keret) hidaljuk át, mely alkalmas a rolós rendszerű szúnyogháló vagy plissé befogadására is. Amennyiben a zsalugáter a külHagyományos kivitelű, sárgaréz színű zsalugáter rúdzárső falsíkra kerül rögzítésre, úgy kivetőpántok helyett sima elfordulós, kivetés nélküli pántokat alkalmazunk.

A zsalugáter belülről történő zárhatóságát forgatható rúdzár biztosítja, mely alul és felül is rögzíti a szárnyat a kerethez, így stabil és zörgés mentes zárást biztosít. Egyedi esetekben megoldható a zsalugáter kívülről történő zárhatósága is, ekkor egy-egy ún. fiókzárat szerelünk a szárny aljára és tetejére. A bejárati ajtó elé kerülő zsalugátert több ponton záródó, átmenőkilincses biztonsági zárral látjuk el, így kezelése kívülről is kényelmesen történik.

Hagyományos kivitelű sárgaréz színű lamella mozgató vasalatA mozgatható lamellás zsalugáter lamelláit szárnyanként egy közös rudazat segítségével lehet a kívánt helyzetbe állítani. Ez a rudazat a legalsó lamellától a legfelsőig mindegyiket egyszerre kezeli azáltal, hogy a rudazat segédkarjai minden egyes lamellához rögzítve vannak.

A lamellákat vízszintes, nyitott helyzetbe állítva nagy mennyiségű levegő és fény engedhető át a közöttük lévő réseken, a függőleges helyzethez közelítve pedig ezek a rések fokozatosan eltűnnek, míg végül a lamellák teljesen egymásra zárnak.

A lamellák zárt állásánál egy a szárny alján elhelyezkedő kar segítségével rögzíthetők a lamellák ebben a helyzetben, így megakadályozható a lamellák kívülről történő kinyitása.

Az árlistáinkban megadott natúr felületű zsalugáter árak a hagyományos kivitelű, sárgaréz színű vasalatok árait tartalmazzák.

Toló vasalatok

Eltolható zsalugáter ajtóAz eltolható rendszerű zsalugáter szárnyat a külső falazatra rögzített aluminium sínekben lehet mozgatni. A zsalugáter szárny súlyát a felső sín hordozza, melyhez a szárny görgős kocsikkal csatlakozik, az alsó sín pedig a szárny megvezetéséről gondoskodik. A zsalugáter szárny mindkét végállásban automatikusan rögzül, ezért külön kitámasztó szerkezetre nincs szükség. Az alsó és felső aluminium sineket a zsalugáter anyagával megegyező, borovi fenyőből készült takarólécekkel rejtjük el.

Roto-Fentro, fekete színű vasalatok

A másik, ritkábban használt vasalat rendszer a német gyártmányú, matt fekete színű, enyhén érdes felületű Roto-Fentro típus. Megjelenése robosztusabb a hagyományos típusénál, ezen kívül működésében is van néhány jelentősebb eltérés. Lássuk, melyek ezek!

A sarokpántok kivetése 0cm és 15cm között beállítható a különböző méretben készülő pánttartóFekete színű Roto-Fentro vasalatokkkal és pántokkal. Kisebb szárnyméretek esetén alkalmazható a sarokpántba integrált szárnykitámasztó, melyet nem kell a falazatba fúrni. Nagyobb szárnyakat csak a falaztba befúrt kitámasztó szerkezettel lehet rögzíteni. Kisebb szárnyméretek esetén alkalmazható továbbá egy a helységen belülről, hajtókar segítségével működtethető nyitószerkezet, mellyel az ablak kinyitása nélkül lehet a zsalugáter szárnyakat nyitni és csukni.

A zsalugáter szárny belülről történő zárásáról a hagyományos típuséval megegyező elven működő forgatható rúdzár gondoskodik. Mozgatható lamellás zsalugáter esetén nem a Roto-Fentro lamella mozgató rendszert alkalmazzuk az eltérő szelvényméretek miatt, hanem az általunk használt rudazatos rendszert, ez esetben természetesen fekete színben.


Motoros

Motoros szárnymozgatás


Meghatározott méretekig igény esetén a zsalugáter kiegészíthető egy motoros szárnymozgató szerkezettel, mely egy billenőkapcsoló vagy távirányító segítségével működtethető. Az elektromos motor a zsalugáter és a nyílászáró között helyezkedik el egy min. 10cm mély pótkeretben és karok segítségével nyitja és zárja a szárnyakat. A rendszer egyaránt alkalmazható egy- és kétszárnyú zsalugáter esetén is.

A billenőkapcsolóval működtethető rendszer alkalmazásakor egyszárnyú zsalugáter esetén a minimális szélesség 63cm, a maximális szélesség 110cm, a teljes szárny felület pedig nem haladhatja meg a 1,5m2-t. Kétszárnyú zsalugáter esetén a minimális szélesség 78cm, a maximális szélesség 150cm, a két szárny teljes felülete azonban ekkor sem haladhatja meg a 1,5m2-t.

A távirányítóval működtethető rendszer alkalmazásakor egyszárnyú zsalugáter esetén a minimális szélesség 73cm, a maximális szélesség 130cm, a teljes szárny felület pedig nem haladhatja meg a 2,5m2-t. Kétszárnyú zsalugáter esetén a minimális szélesség 90cm, a maximális szélesség 160cm, a két szárny teljes felülete azonban ekkor sem haladhatja meg a 2,5m2-t.

Az alábbi két videón megtekinthető a szerkezet működés közben. Az első videó a nyitást, a második a zárást mutatja be egy, a 2010. évi Construma kiállításon bemutatott mintadarabon.


Festes

Felületkezelés


A Péterzsalu zsalugáter borovi fenyőből készül natúr felülettel, ezért felszerelése előtt mindenképp felületkezelni kell valamilyen jó minőségű, kültéri felületkezelő anyaggal. Kérésére elvégezzük a zsalugáter gyári felületkezelését Milesi Hydrocrom vizesbázisú vékony- vagy vastaglazúr rendszerrel.

A vékonylazúros felületkezelést olyan helyekre ajánljuk, ahol a zsalugáter közvetlenül ki van téve a csapadéknak, nem védi a falkáva vagy előtető. A vastaglazúros felületkezelés olyan helyeken alkalmazható biztonsággal, ahol a zsalugáter védve van a közvetlen csapadéktól.

Vékonylazúrral történő, a fa rostjaiba beszívódó gyári felületkezelés esetén az alkatrészeket szállekötő anyaggal benedvesítjük, majd száradás és a szálak kitüremkedése után megcsiszoljuk. Ezután visszük fel az első réteg lazúrt rá, melyet szintén finoman megcsiszolunk száradás után. A második réteg lazúrt már erre a sima felületre hordjuk fel és ezután már nem csiszolunk, mert a felületkezelés elkészült.

A vastaglazúros gyári felületkezelés folyamata a következő: az alkatrészeket szállekötő anyaggal benedvesítjük, hogyFelületkezelt zsalugáter a fa rostjai annak hatására megduzzadjanak és kitüremkedjenek (szálfelhúzás). Miután megszáradt, a teljes felületet megcsiszoljuk, ezután kerül rá a híg és vékony első réteg lazúr, mely amellett, hogy gombaölő szert tartalmaz a zsalugáter végső színét nagy mértékben befolyásolja. Miután megszáradt, a következő lépés egy színtelen felületkiegyenlítő réteg felhordása, mely egyenletesen terül el a fán. Száradás után ezt a réteget is finoman megcsiszoljuk, végül rákerül az utolsó, UV-sugárzás-, időjárás- és nedvesség álló lazúr réteg, amely vastagságával védeni fogja a zsalugátert hosszú éveken keresztül, valamint kis mértékben a felület végleges színére is hatással van.

A hosszú élettartam előfeltétele ez utóbbi, vastaglazúros felületkezelés esetén a rendszeres ápolás, melyet egy Milesi felület felújító folyadékkal kell elégezni évente egy-két alkalommal annak függvényében, hogy mennyire van kitéve a zsalugáter az időjárás hatásainak. Az előzőleg megtisztított felületet egy a felület felújító folyadékkal átitatott puha ronggyal kell áttörölni, így az időjárás- és nedvesség álló réteget rendszeresen megújítva elérhető a zsalugáter valóban hosszú élettartama. A vékonylazúrral kezelt felületeket szintén az időjárásnak való kitettség függvényében, de minimum 2-3 évente teljesen újra kell festeni egy újabb réteg lazúrral.


Szereles

Helyszíni felmérés és felszerelés


Nincs kedve, ideje, esetleg rátermettsége pontosan lemérni nyílászáróit, majd lefesteni és felszerelni az elkészült zsalugátereket? Ne hagyja, hogy mindez gondot okozzon Önnek, a munka nehezét bízza ránk! Teljes körű szolgáltatásunkat igénybe véve mindezt levesszük a válláról, így Önnek nem marad más feladata, mint kiválasztani a legmegfelelőbb típust és a felületkezeléshez használandó színt. A többi a mi dolgunk. Hogy mit kell tennie mindezért?

Küldjön egy árajánlatkérést, melyben megadja a nyílászárók hozzávetőleges méreteit, rolós szúnyogháló és plissé igényét, illetve a felszerelés helyét. Egy-két munkanapon belül elküldjük Önnek komplett árajánlatunkat, mely részletesen tartalmazza a termékek és szolgáltatások árát. Miután ajánlatunkat elfogadta és megkaptuk írásos megrendelését, telefonon keressük Önt a helyszíni felmérés időpontjának egyeztetése céljából.

Kollégánkkal történő személyes találkozásuk alkalmával lehetősége nyílik megbeszélni a pontos kivitelezést, az adott nyílászáróhoz legmegfelelőbb nyitási- és kitámasztási módot, megtekinteni egy-két kisebb mintadarabot, valamint kiválasztani a megfelelő színt különböző színskáláink közül. Miután mindent egyeztettek legközelebb már a felszerelés időpontjának egyeztetése céljából hívjuk Önt.

Felmérést és felszerelést az ország egész területén végzünk, a távolság nem lehet akadálya annak, hogy Önnek is tartós, szép és környezetbarát zsalugáterei legyenek. Az alábbi térképen bejelöltük azon magyarországi településeket (a teljesség igénye nélkül), ahova korábban már gyártottunk és szereltünk fel zsalugátereket. Ugye van az Ön közelében lévő megjelölt település is a térképen?

Zsalugáter árajánlatkérés


Munkáink nagyobb térképen való megjelenítése

Hogy megkönnyítsük döntését kérjük, tekintse meg eddig elkészült és felszerelt zsalugátereink egy részének gyűjteményét referencia képeink oldalán!


Ha még nem tette volna, mindenképp olvassa el a zsalugáter típusokat bemutató oldalunkat!

Önt inkább a szavak győzik meg? Olvassa el korábbi ügyfeleink visszajelzéseit!